Klart: Här är nästa moské som får tillstånd till böneutrop

Tidigare i maj gav polisen Stiftelsen Växjö muslimer tillstånd till högtalarutsändning från en moské.

Nu står det klart att ännu en moské fått ja till böneutrop.

Det handlar om den Islamiska Kulturföreningen i Karlskrona.
– Vi har bifallit den ansökan, precis på samma sätt som i Växjö, säger Klas Werme, rättschef i polisregion Syd till SVT Nyheter.

DELA TWEET

Foto: Henrik Montgomery/TT
I november 2017 startade böneutropen från moskén i Karlskrona. Men Islamiska Kulturföreningen saknade tillstånd och utropen stoppades.

Nu är polisens utredning klar och beslutet är taget: Islamiska Kulturföreningen i Karlskrona får tillstånd till böneutrop. Det var ett enkelt beslut att ta, menar Klas Werme, rättschef i polisregion Syd.
– Det har varit ett ganska enkelt beslut skulle jag påstå. Särskilt eftersom kommunen tillstyrkt ansökan. Då är vi två om det, säger han till SVT.

Ljudet får inte överskrida 110 decibel
Precis som med moskén i Växjö får ljudet inte överstiga 110 decibel. Sedan ska högtalarna riktas åt ett håll som inte stör de boende i området.
– Ett annat krav är att högtalarna ska ha en speciell riktning och vi har informerat om vilket väderstreck som det ska vara för att det ska ge så liten negativ påverkan som möjligt, säger Klas Werme.

Det är Islamiska Kulturföreningen själva som ska kontrollera att reglerna följs.

Beslutade utan att prata med närboende
Polisen fattade beslutet utan att prata med de boende i området. Detta trots att Karlskrona kommun uppmanade dem att göra det.
– Det beror på två omständigheter. Dels att vi inte anser att närboende är en part i ärendet och dels för att handläggningen hade dragit ut oerhört mycket på tiden om vi behövt göra det, säger Klas Werme, till SVT.

Vad tycker du om det här? Kommentera gärna artikeln på vår Facebook-sida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *